e bannerespaEΤΠΑ460X60e bannersEUERDF600X80

pencil

Laboratori

“When the body speaks” A PHYSICAL EXPRESSION WORKSHOP with Susana Noemi Abigador
Domenica 12 Maggio 2024, 11:00am - 02:00pm


Όταν το σώμα μιλάει κυριακή“When the body speaks” 

A PHYSICAL EXPRESSION WORKSHOP with Susana Noemi Abigador

Taught in Greek

 

Μία πρόταση για να γνωρίσουμε καλύτερα το σώμα μας και να ανακαλύψουμε τις εκφραστικές του δυνατότητες.

Όταν το σώμα μιλάει - αναπόφευκτα ευτυχώς - εκφράζονται τα συναισθήματα μας. Το σώμα μπορεί να μας μιλήσει για τα βαθύτερα κομμάτια της ψυχής μας, αρκεί να μπορούμε να το ακούσουμε.

Μία απλή κίνηση, μία ανάσα, μία σκέψη, ένα συναίσθημα δημιουργούν το προσωπικό μας χορό, καθρεφτίζοντας το πώς είμαστε εκείνη τη στιγμή.

Με το σώμα μας κινούμαστε, γνωρίζουμε και σχετιζόμαστε με τους γύρω μας και έτσι ερχόμαστε πιο κοντά στον εαυτό μας. Το μέσο για να επιτύχουμε αυτή τη διαδρομή είναι η κίνηση. Συνειδητή και ταυτόχρονα αυθόρμητη.

Η φιλοσοφία της Σωματικής Έκφρασης έγκειται στο βίωμα. Η μάθηση μέσα από το βίωμα εμπλουτίζει την ψυχοκινητική μας διάσταση και βοηθάει στην αρμονική ισορροπία του εσωτερικού κόσμου -σκέψη, συναίσθημα- με τον εξωτερικό -κίνηση, έκφραση.

 

 

Θεματικοί άξονες:

  • Γνωριμία σώματος. Πως εκφράζεται το κάθε μέλος ξεχωριστά;
  • Ξεμπλοκάρισμα - αυθορμητισμός - ετοιμότητα
  • Τα όρια. Τα Ναι και τα Όχι. Τα Διεκδικώ;
  • Ποιος είναι ο προσωπικός μου χώρος και πως τον φροντίζω;
  • Πως ορίζεται ο κοινός χώρος;
  • Τι καθορίζει την πραγματική μας εγγύτητα;
  • Εμπιστοσύνη - Κατά πόσο έχω στον εαυτό μου ;
  • Επικοινωνία - Τα συναισθήματα που αναβλύζουν από τα παραπάνω θέματα. Με τον εαυτό μας, με την ομάδα

Η διδασκαλία της Σωματικής Έκφρασης είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες των παιδαγωγών που έχουν ως έργο τους τη συνολική ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών και προσφέρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες για κάθε παιδαγωγό που αναγνωρίζει το εκπαιδευτικό όφελος που υπάρχει, όταν το Σώμα και η Ψυχή συνομιλούν.

_______________

Απευθύνεται σε ενήλικες: παιδαγωγούς, θεατρολόγους, ηθοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, επαγγελματίες που ασχολούνται με εκπαιδευτικές ή θεραπευτικές ομάδες και σε όλους τους ανθρώπους, που αναζητούν να ξυπνήσουν το σώμα τους και να εξερευνήσουν τις εκφραστικές του ικανότητες.

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

11:00-14:00

Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής ΕΩΣ 1/5/24 : 6973455165 και Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Κόστος: 40€

Για την παρακολούθηση του εργαστηρίου θα χρειαστείτε άνετα ρούχα και κάλτσες, αν δεν προτιμάτε τα γυμνά πέλματα.

_______________

H Susana γεννήθηκε στο Buenos Aires της Αργεντινής.

Ξεκινώντας με διαφορετικές τεχνικές γύρω από τον χορό, (Βραζιλία), και στο θέατρο, διάλεξε και κατέληξε στη Σωματική Έκφραση σαν τρόπο ζωής και εκπαίδευσης.

Το 1979 συνεχίζει τις σπουδές της στην Μαδρίτη, όπου αρχίζει τα πρώτα βήματα στην διδασκαλία της Σωματικής Έκφρασης σε σχολές θεάτρου και σε εκπαιδευτικούς, δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Το 1986 έρχεται για να ζήσει στην Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα έχει σχηματίσει την πρώτη ομάδα και μέχρι σήμερα διδάσκει Σωματική Έκφραση, Βιωματική Μεθοδολογία, και το σύστημα Danza Vital που η ίδια δημιούργησε.

Από το 1988 και μέχρι το 2009 εργάστηκε στην «ΑΝΙΜΑ», Σχολή Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, διδάσκοντας Σωματική Έκφραση και Βιωματική Μεθοδολογία. Από το 2009 συνεργάζεται με το «Παιχνιδαγωγείο» , το «Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας», τον «Συναισθηματικό Κόσμο», με σχολές Χορού και Θεάτρου, στην Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Αγγλία και Αργεντινή, για επαγγελματίες στον χώρο της εκπαίδευσης, της τέχνης και της ψυχοθεραπείας.

Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα όπως το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην χορογραφία της τραγωδίας «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» το 1990 και 1999 στη Επίδαυρο, με τα ελεύθερα Θέατρα της Κύπρου στην τραγωδία «Βάκχες» στο Ηρώδειο, με τον Δήμο Ζωγράφου, το θέατρο Φούρνος, κ.ά. Το Δεκέμβριο του 2011, ήρθε το πρώτο βιβλίο της, «Όταν το σώμα μιλάει», μεθοδολογία και ασκήσεις για τη Σωματική Έκφραση, από τις Εκδόσεις Γιαλός. Συνεχίζοντας την εκπαίδευσή της, παρακολούθησε ανάμεσα σε άλλα, σεμινάρια Χοροθεραπείας στην Αργεντινή, το σύστημα της Maria Fux και στην Αθήνα, Πρωτόγονο Χορό με την καθηγήτρια της Σορβόννης France Schott-Billmann, Ουδέτερη Μάσκα με τον Βέλγο καθηγητή Luc de Smet.

Όμως, η «μεγάλη εκπαίδευση» δηλώνει ότι έρχεται από τον πλούτο που προσφέρει η ίδια η διδασκαλία, η οποία τη φέρνει σε ουσιαστική και άμεση επαφή με τους ανθρώπους. Η συμμετοχή τους στα μαθήματα αποτελεί την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τον καθένα που έχει κάτι να διδάξει.

 

Για να πάρετε μία γεύση δείτε την στις ομιλίες της

TEDxLesvos, 2015 - When the body talks (Όταν το σώμα μιλάει)

TEDxKids@Ilissos, 2015 - Kids are teachers of body expression

TED Ed Anifadis, 2017 - Think & Feel

TEDxChania, 2016, - Εργαστήριο: Συζούμε με έναν «ξένο»… το σώμα μας

https://www.neakriti.gr/.../1368722_eftase...

EABP congress (European Association for Body Psychotherapy) 14/10/2016

https://congress.eabp.org/.../keynotes.../presentation-6/

Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Φουρφουρά

https://fourfourasweb.wordpress.com/category/διδακτικές-μέθοδοι/

https://crikos.com/.../susana-noemi-abigador-a-beautiful...

https://www.omorfizoi.gr/?s=susana+abigador&lang=en

Για το βιβλίο της, Όταν το σώμα μιλάει τις Εκδόσεις Γιαλός.

άρθρο της εφημερίδας Καθημερινή.

https://www.kathimerini.gr/.../h-kinhsh-ws-swthria-ths-yyxhs και

https://www.2343ec78a04c6ea9d80806345d31fd78-gdprlock/groups/285703791550473/?fref=ts