Ακαδημία Άνοιξης Πρόγραμμα

18-22 Απριλίου 2017

Αυτό το πρόγραμμα εξελίσσεται διαρκώς:

 

 • Εισήγηση και κουβέντα: "Ο ρόλος των γονέων ως εγγυητών και υπερασπιστών του δικαιώματος των παιδιών να αναπτύσσουν ελεύθερα την προσωπικότητά τους, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να μαθαίνουν ευχάριστα, συνθετικά και δημιουργικά, μέσα και έξω από το σχολείο" με τον Γιώργο Μόσχο
 •  Τουρνουά Ποδοσφαίρου
 •  Αφηγήσεις παραμυθιών, ιστοριών και μυθολογίας σε διάφορες γλώσσες
 •  Ινστιτούτο επιτραπέζιων παιχνιδιών (mahyong, katan, jungle speed, dixit, ticket to ride, νησί των πειρατών, storycubes, dobble…..)
 • Δράσεις προς την ενίσχυση υπαρχόντων και την ίδρυση νέων εναλλακτικών εκπαιδευτικών δομών για όλες τις ηλικίες.
  -Προτείνουμε τη δημιουργία δικτύου των υπαρχόντων εγχειρημάτων στην Ελλάδα για να έρθουν στο φως και ίσως και σε συνεργασία οι εναλλακτικές εκπαιδευτικές δομές που συλλογικά αποτελούν, ανεξαρτήτως προσέγγισης, εναλλακτική επιλογή.
  Θεμιτή είναι η αντιπροσώπευση και παρουσίαση διαφόρων τέτοιων εγχειρημάτων με την παρουσία φυσικών προσώπων και την υλοποίηση σχετικών παρουσιάσεων, εργαστηρίων, συζητήσεων κτλ.
  -Κρίνουμε αναγκαία τη συνεύρεση για εργασία προς την προσπέλαση των εμποδίων καθώς και για την ενημέρωση του κοινού για τα εργαλεία που εξυπηρετούν τις ανάλογες ρυθμίσεις και εξελίξεις στην Ελληνική πραγματικότητα.
  -Θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία δομής που προσφέρεται προς ανοιχτή χρήση και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.
  Προτείνουμε, στα πλαίσια της δημοκρατικής εκπαίδευσης να συντονιστούν κόμβοι σε ολόκληρη τη χώρα που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις επιθυμίες/ανάγκες του χρήστη.
  π.χ. να προσφέρονται για άτομα που
  επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν:
  -
  για να εκπαιδευτούν σε μη πιστοποιημένες δομές τυπικής εκπαίδευσης και να παρέχεται νομική συμβουλευτική και υποστήριξη για την άσκηση των δικαιωμάτων τους, με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν στο ισχύον νομικό πλαίσιο και για την εναλλακτική επικύρωση των σπουδών τους.
  - ως εξωσχολική εκπαίδευση.
  - εφόσον τελειώσουν την υποχρεωτική μαθητική θητεία στα 15.
  - για συγκεκριμένη επαγγελματική κατάρτιση.
  - για να ολοκληρώσει αυτόνομα την τριτοβάθμιά και περαιτέρω εκπαίδευση
  Καθώς και για άτομα που έχουν πληγεί, εκδιωχθεί, περιθωριοποιηθεί.
  Η ακαδημία αποτελεί την έναρξη της χρήσης της
  Casa Lucia ως τέτοιον κόμβο και της προώθησης του μοντέλου εντός και εκτός Ελλάδας.
 • Κατασκευή τραπεζιού και Τουρνουά Ping Pong
 • Γνωριμία με και συμμετοχή στη δια-ηλικιακή ομάδα θεατρικής πράξης, επιμόρφωσης και έρευνας ΕΝ
  Με τις: Νεφέλη Πέττα, Μελίνα Κυρτάτα, Ναταλί Μάνδυλα, Νεφέλη και Ζωή Βάλερη
  Τεχνικές κίνησης, χορού, αυτοσχεδιασμού, τσίρκου, contact, μουσικής και φωνής, σωματικές και θεραπευτικές μέθοδοι, πολεμικές τέχνες και ακροβατικά.
  Κατά τη διάρκεια της Ακαδημίας με καθημερινά εργαστήρια θα δημιουργηθεί παράσταση για ποικίλους συντελεστές και για ποικίλους χώρους (και θεατρικούς και μη). Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο τέλος της Ακαδημίας.
 • Εργαστήρι θεάτρου του καταπιεσμένου για ενηλίκους και θέατρο προσωπικών αφηγήσεων για όλες τις ηλικίεςμε τη Χριστιάνα Μόσχου
 •  Εργαστήρι γνωριμίας με το ψυχόδραμα, Βασικές αρχές της ομοιοπαθητικής, Εισαγωγή στη μη βίαιη επικοινωνία, Κύκλος Επανορθωτικού διαλόγου, Γνωριμία με τη σχολική διαμεσολάβηση, Αrt therapy σε Επανορθωτικό κύκλο με την Αλεξάνδρα Στουραΐτη 
 •  Πρωινό και Βραδινό ChiKungμε τη Βαλ Ανδρουτσοπούλου
 •  Αcroyoga, μελισσοθεραπεία, ρεφλεξολογία, «5 αιθέρια έλαια βασικής σημασίας», «Εκστασιακή γέννα» με τη Janna Kraan
 • Επέκταση του δεντρόσπιτου και της παιδικής χαράς, δημιουργία “tinyhouses
 •  Εργαστήρι Καλλιτεχνικών με τη Νεφέλη Βάλερη
 • Παρουσίαση του εγχειρήματος για τη διεξαγωγή EUDEC CONFERENCE 2018 στην Ελλάδα.
  Το μοντέλο της δημοκρατικής εκπαίδευσης δεν εμφανίζεται ακόμη στην Ελλάδα παρότι αρμόζει ιδιαίτερα με την κατάσταση στην χώρα μας («Τα δημοκρατικά σχολεία και η προοπτική τους στην Ελλάδα»). Είναι ένα εντυπωσιακά ελεύθερο σύστημα συνύπαρξης και εξέλιξης που ‘χαλινεύεται’ από ένα εξαιρετικά αυστηρό δίκαιο.  https://vimeo.com/130995015
  Η προεργασία για το συνέδριο, το συνέδριο αυτό κάθε αυτό και τα πρακτικά αποτελέσματα του εξυπηρετούν την εξέλιξη της εκπαίδευσης για πολλούς λόγους, δύο από αυτούς είναι ότι το μοντέλο της δημοκρατικής εκπαίδευσης:
  - στοχεύει στην προσπέλαση της οικονομικής και κοινωνικής αποκλειστικότητας καλύπτοντας έτσι τα κενά που αφήνουν τα υπάρχοντα εγχειρήματα (δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, άποροι και εκδιωγμένοι).
  -είναι ευέλικτο και περιεκτικό, πολλά από τα υπάρχοντα και ανερχόμενα εγχειρήματα θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από το πλαίσιο του EUDEC.

Η διοργάνωση ενός συνεδρίου πανευρωπαϊκής εμβέλειας θα τροφοδοτήσει ένα κύμα αλλαγών που αναμένουμε να περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό των αντιλήψεων γύρω από τους στόχους της εκπαίδευσης και τη νομιμοποίηση της εναλλακτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας.

 • Yogaμε το Βαγγέλη Λυριτζή
 • Παρουσίαση, πρακτική εξάσκηση και καθοδήγηση σε καινοτόμους επιστημονικούς κλάδους
  Π.χ. νευροεπιστήμες, κβαντική φυσική, βιομηχανική, αστρονομία, καινοτόμα οικονομική και κοινωνική οργάνωση

-          Εισαγωγή στην Επιγενετική με τη Marjan Hoogerdoorn

-          Βιωματική Ανατομία (εισαγωγή σε καινοτόμες προσεγγίσεις στο νευρολογικό και περιτονιακό σύστημα)με τη Ζωή Βάλερη

 • Θεατρικό παιχνίδι- αυτοσχεδιασμοί, Εισήγηση-κουβέντα: "Διαπροσωπικές σχέσεις κ Εγώ. Η κατανόηση των συναισθημάτων μας σε αντιδιαστολή με την ασυνείδητη αναπαραγωγή ρόλων", Κύκλοι συζήτησης: «Το προσωπικό μας βίωμα στο σχολείο», Εργαστήρι Δημιουργικής γραφής με τη Δάφνη Μόσχου- Χατζώκου
 • Εναέρια ακροβατικά με τη Νεφέλη Βάλερη
 • Παραστάσεις, συναυλίες, εκδρομές.
  -        Παρακολούθηση της παράστασης «Γιατί Μαμά;» και συνάντηση/κουβέντα με τη συγγραφέα του έργου Τζωρτζίνα Τζήλιου

-        Παράσταση θεατρικής αλχημείας «ΕΝ»

 • Φέρε τα παλιά σου ρούχα να τα κάνουμε καινούργια
 • Καθημερινές Δράσεις

Συμβούλια/Κύκλοι, μαγειρέματα, καθαρισμός και οργάνωση κοινών χώρων.

 • Βιωματικό εργαστήριο στην "Τέχνη του να ακούς" με τον Στέλιο Δεσποτάκη
  Φραγμοί και Γέφυρες στην Επικοινωνία του Καρλ Ρότζερς
  -Φραγμός: Η Τάση για Αξιολόγηση
  -Γέφυρα: Ν'ακούμε με Κατανόηση
 
 

 

 
Cookie consent